Vaak word ik gevraagd: Vandevi, wat zijn eigenlijk de Rauhnachten? Graag wil ik mijn visie met jullie hierover delen……..
Rauhnachten
De Rauhnachten hebben hun wortels in de Germaanse, de Noorse en Keltische traditie. Ze worden ook wel de rooknachten, de ruwe rauwe nachten genoemd. Het is een hele mystieke tijd.
Vroeger, in de oude tijden, leefden mensen volgens de cyclus van de maan zoals de Kelten, de Maya’s en de Inca’s. Volgens de maankalender duurde de maand 29,5 dagen en het maanjaar 354 dagen. Vergeleken met het zonnejaar met zijn 365 dagen, welke werd ingevoerd na de Middeleeuwen door Paus Gregorius XIII, ontbraken er 11 dagen en 12 nachten. O.a. is zo ook het schrikkeljaar ontstaan.
Wil je hier meer over weten kijk dan op de site van de moonsisters.com.
Deze 11 dagen en 12 nachten zijn als het ware buiten de tijd gevallen. Deze worden ook de heilige nachten genoemd. Zoals we weten betekend heilig, heling.
Deze Rauhnachten zijn een geweldige tijd om even stil te staan van de dagelijkse beslommeringen, oude dingen los te laten en jezelf opnieuw af te stemmen op wat jij graag wenst te ervaren. Deze 12 nachten tussen Kerstmis en Driekoningen worden in veel tradities gezien als een tijd van reflectie en spirituele vernieuwing. Het is het perfecte moment om afscheid te nemen van wat je niet meer dient om zo ruimte te maken voor wat je het komende jaar wilt manifesteren.
Tegenwoordig worden de 12 Heilige Nachten meestal gevierd tussen Kerstavond en Driekoningen. De eerste Rauhnacht begint in de nacht van 24 op 25 december, de Kerstavond waar de geboorte van het Licht brengende kind wordt gevierd. De laatste Rauhnacht vindt plaats in de nacht van 5 op 6 januari met de Driekoningen. Traditioneel, in de oude tijden, begonnen de Rauhnachten met de winterzonnewende op 21 december.
Onze Keltische voorouders noemden dit de Yule nacht. Dit is de langste en donkerste nacht van het jaar. Het is de nacht waarin het licht symbolisch herboren wordt en de cyclus van het jaar opnieuw begint. Het licht keert terug. Het woord Yule betekent: betovering, bezwering. Het zijn de betoverende nachten. In deze tijden werd de Godin vereerd.
De drievoudige Godin, de maagd, het pure en onschuldige, de barende, de vruchtbare levens schenkende en overvloed brengende en de oude wijze die de wijsheid, ervaring en alle kennis in zich draagt. De Yule tijd is een overgangstijd welke tot heden gebruikt wordt voor overgangs- en reinigingsrituelen.
Tijdens de Rauhnachten wordt de wereld vaak stiller en deze stilte geeft je de kans om een diepere verbinding met de natuur en kosmische energieën te ervaren. Dit is hét ideale moment om ruimte te maken voor bezinning, meditatie en rituelen.
Er zijn allerlei gebruiken en rituelen voor deze nachten. Eén van de meest populaire rituelen tijdens de Rauhnachten is die met de 13 wensen. Om dit te doen, worden aan het begin van de ruige nachten 13 wensen op kleine stukjes papier geschreven, die vervolgens worden opgevouwen en in een doos, een envelop of een zakje worden gestopt.
Vanaf de 1e Rauhnacht op 24 december wordt iedere avond een briefje getrokken en ongeopend verbrand in een vuurschaal met het vertrouwen dat de onzichtbare krachten voor de vervulling van deze wens zal zorgen. Aan het einde van de Rauhnachten blijft de 13e wens over. Dit is de wens welke je volgens de traditie zelf moet vervullen.
Er wordt gezegd dat tijdens deze 12 nachten de poorten naar de andere wereld wijd open staan en dat het gedurende deze tijd bijzonder gemakkelijk is om contact te maken met onze voorouders, de engelen, de godinnen en goden.
Een ritueel uitgevoerd tijdens de Rauhnachten zou bijzonder krachtig en effectief zijn. Het is dé tijd om kruiden of wierook te branden om zo je huis en jezelf te zuiveren van energieën welke je belemmeren in je innerlijke groei. De 12 Rauhnachten zouden het hele komende jaar moeten omvatten. Elke Rauhnnacht staat voor een maand van het nieuwe jaar, maar je kunt ze ook gebruiken om over het afgelopen jaar te reflecteren. Tijdens de Rauhnachten zouden onze dromen bijzonder intens zijn en ons informatie geven over het volgende jaar.
Zoals je ziet is het echt een mystieke en magische tijd, of je nu op 21 of 24 december begint om je 12 heilige (helende) nachten bewust te vieren.
Zelf leef ik volgens de maankalender en geef ik de voorkeur om op 21 december in mezelf te keren en mijn wensen en voornemens voor het nieuwe jaar op te schrijven.
Reis je mee?
Op verzoek bied ik ook dit jaar weer een stuk begeleiding tijdens deze bijzondere dagen. Voel je de roep in je hart om mee te reizen of vind je dit een mooi cadeau voor iemand anders, neem dan contact met me op.
Wat kun je verwachten? Ik geef me helemaal over aan mijn intuïtie op dat moment en toch kan ik nu al zeggen dat het een reis is gevuld met meditaties, affirmaties, zuiveringen en rituelen. Je ontvangt 12 dagen lang een oefening of boodschap om in diepere verbinding te zijn met jezelf.
Na deze innerlijke reis heb je mooie en krachtige intenties gezet voor het volgende jaar. Zo kun je meer stralen in je eigen Licht, stap je in je kracht om deze volledig te leven en omarm je jezelf voor wat en wie jij bent.
Voor meer informatie en aanmelding ga naar de contactpagina of email mij naar info@vandevi.nl.